Emoties doorvoelen

Onze eerste reactie bij pijn is vaak ervan weg te bewegen. Het niet willen voelen. Stel dat je van je fiets valt. Je eerste reactie is dan vaak om je spieren aan te spannen, dekking te zoeken. Die beweging maken we ook vaak bij lastige emoties.  

We bouwen rondom de pijnlijke emoties als het ware een dunne of dikkere muur om de emotie niet meer helemaal te hoeven voelen.

Dit zorgt ervoor dat je de pijn van de emotie minder voelt, maar óók uit verbinding gaat met jezelf. Een stukje van jezelf  plaats je achter zo’n muurtje. Zo hebben we vaak ons leven vele muurtjes opgebouwd, grotere en kleinere, dikkere en dunnere. 

Wanneer je heel wat muurtjes hebt opgebouwd kun je de échte verbinding met jezelf kwijt raken. Jouw energieveld kan niet meer volop stromen en achter de muurtjes zitten delen van jou verstopt die gezien, gehoord en erkent willen worden. 

Dat vraagt om door de weerstand van jouw muurtjes heen te bewegen. Aandachtig en liefdevol aanwezig te zijn bij die weerstand. 
Achter de muurtjes van weerstand kom je vaak één of meerdere emoties tegen. 

Deze emoties willen gevoeld worden in je lichaam. Dus niet vanuit je dénken, maar vanuit het waarnemen wat er in je lichaam gebeurd. Je kunt dan bijvoorbeeld een drukkende, vurige, donkere of zware beweging van energie voelen. 

Wanneer je emoties gaat doorvoelen in je lichaam kunnen ze los gaan laten uit jouw systeem. Wanneer je emoties puur vanuit de sensaties in je lichaam voelt duurt een emotie maar één tot enkele minuten. 
Nadat je de emotie hebt doorvoelt hebt ervaar je vaak een bepaalde rust en lichtheid in jezelf en jouw energiesysteem. 

Je kunt dan ook contact maken met de diepere boodschappen van je emoties. Geen enkele persoon ervaart situaties op dezelfde manier. Emoties vertellen jouw meer over waar jij jezelf beperkt vanuit negatieve overtuigingen en patronen én over jouw authentieke wensen en verlangens.  Over jouw passies en over wat jíj nodig hebt om je voluit neer te kunnen zetten in deze wereld. 

De emoties die we dus vaak als lastig ervaren kun je door ze vanuit puurheid te doorvoelen gaan zien als belangrijke boodschappers over jouw weg in het leven. 

Leven vanuit je hart en gevoel

Herken je dat ook? Je weet precies wat de ander nodig heeft en kan daar feilloos op afstemmen. Ook voel je je vaak druk in je hoofd en vind je het moeilijk om naar binnen te keren. Dat patroon heb ik zelf ook jarenlang ervaren en zie ik bij veel vrouwen die ik mag begeleiden in mijn praktijk. 

Wanneer je op deze manier door het leven gaat sta je niet sterk in jouw energie. Om daar een beeld bij te krijgen kun je je een gloeilamp voorstellen. 
Wanneer je krachtig in jouw energie staat, straalt de gloeilamp helemaal in en rondom jou. De kern van de gloeilamp bevindt zich in je hartgebied en straalt uit tot ongeveer een meter rondom je hele lichaam.
Daardoor voel jij je sterk in jouw energie en kun je helemaal jezelf zijn vanuit jouw authentieke zelf.

Wanneer je je echter volop afstemt op je omgeving, straalt jouw licht als het ware de hele kamer rond. Daardoor schijnt jouw licht minder fel en wordt jouw licht ook snel beïnvloed en gedimd door het licht van anderen. Je kunt je dan snel vermoeid voelen en het lastig vinden om met emoties om te gaan, omdat je daarbij geen onderscheid maakt tussen je eigen emoties en die van een ander.
Wanneer je erg vanuit je hoofd leeft wordt jouw licht ook gedimd. Vanuit je hoofd is je energie vele malen minder krachtig dan vanuit je lichaam en hart. Om je krachtiger in jouw energie te voelen is het dus belangrijk om de stap van buiten naar binnen te gaan maken en van hoofd naar lichaam en gevoel.  

Wanneer je weer contact gaat maken met je lichaam en met jouw gevoel kom je in het begin vaak weerstand tegen. Je gevoel is namelijk gaan schreeuwen om gehoord te worden, omdat jouw aandacht steeds ergens anders was.

Als je echter door die weerstand heen gaat bewegen zal je ruimte gaan ervaren. Ruimte om je veilig verankert in jezelf te voelen en om te gaan luisteren naar jouw wensen en verlangens.

Als je van binnen naar buiten leeft straal je jouw unieke licht. Hiermee geef je onbewust de ander ook de toestemming om in zijn of haar kracht te gaan staan.  Je raakt met jouw aanwezigheid en met jouw licht de ander aan. Hierdoor kun je er vele malen krachtiger zijn voor de ander, maar bovenal voor jezelf.

3 tips om in contact te komen met jouw lichaam en gevoel.

  1. Maak contact met je voeten. Kan je de ruimte in je voeten opmerken? Voel als het ware de binnenkant van je voeten. Alsof je met je        aandacht de ruimte verkent. Maak die ruimte voor je gevoel 2 keer zo groot.
  2. Voel de stoel of de grond onder je. Voel hoe het is om je te laten ondersteunen door de grond onder je, zet daarbij de intentie om alle weerstand los te laten. 
  3. Leg je handen op je hartgebied en maak contact met jouw hartgebied. Voel hoe dit gebied voor jou aanvoelt. Voel vanuit je hartgebied waar jij dankbaar voor bent. Neem 3 minuten om alles in je op te laten komen. Doe dit vanuit ontspannenheid en vanuit de houding: ‘alles is goed wat er in me opkomt’. Vanuit die energie kan je gemakkelijker contact maken met jouw hartgebied.

Wil je graag verdere stappen gaan maken om krachtiger in jouw energie te gaan staan en contact te maken met je hart en gevoel?  Healingsessies kunnen daarbij enorm waardevol zijn. Je leert daarbij weer contact maken met je lichaam en door weerstand heen te bewegen. Je leert patronen en overtuigingen los te laten waardoor je steeds meer die kracht in jezelf gaat ontdekken en vanuit die kracht de wereld in kunt stappen. Wil je daar meer over weten? Stuur me gerust een berichtje met je vraag of plan een gratis kennismakingsgesprek in.